[IZVAN SNAGE] Mjere od 27.05.2020. vezane za COVID-19

Poštovani građani,

sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27.05.2020. godine i Preporuka za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme epidemije covid-19 bolesti donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dana 27.05.2020. godine izvješćujemo Vas o novim mjerama.

Najveći broj sudionika na pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštivanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra određuje se sukladno veličini prostora predviđenog za posljednji ispraćaj izuzev članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

I nadalje treba izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenom kondoliranjem.

Svi sudionici na posljednjem ispraćaju, članovi obitelji preminule osobe radi njihove sigurnosti i zdravlja dužni su se pridržavati propisanih mjera samozaštite.

Dopušteno je organiziranje glazbenih usluga uz poštivanje mjera da se izvođači postave na udaljenosti od 4 metra od ostalih sudionika na ispraćaju a razmak od 2 metra preporučuje se između izvođača pjevačkih dionica i od njih te između glazbenika s puhačkim instrumentima.

Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije te se preporuča mjerenje tjelesne temperature prije sudjelovanja na pogrebu.

Ožalošćene osobe, članovi obitelji koji su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 omogućuje se dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe.

Takve osobe ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.

Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti masku za nos i usta.

Ukop moli članove obitelji ukoliko se nalaze u samoizolaciji da izbjegavaju dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj radi zaštite zdravlja drugih sudionika i zaposlenika Ukop-a.

Ukop d.o.o.

Koristimo kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge.