Pannonian cemetery days 2019.

Groblja više nisu samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnima, nego i mjesta bogate baštine s iznimnim turističkim potencijalom, jedna je od glavnih poruka poslanih s konferencije Pannonian Cemetery Days, koja se u Osijeku održala 14. i 15.5. Domaćin stručnog skupa, koji je okupio komunalne tvrtke, gradove i općine, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te predstavnike Ministarstva kulture, Hrvatske gospodarske komore, turističke zajednice i akademske stručnjake je osječka tvrtka Ukop.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je kako Grad brine o sve višem komunalnom standardu, što neće zaobići niti investicije u groblja, koja trebaju biti ogledala kulturno-povijesne baštine i razvijati se kroz turističku djelatnost. To je trend u Europi koji će Osijek zasigurno popratiti, jer uistinu ima što i ponuditi, zaključio je Piližota.

Direktor Ukopa Hrvoje Ostrički predstavio je niz aktivnosti koje tvrtka provodi, između ostalih i dokumentaciju za najveći ovogodišnji projekt: izgradnju kremacijske peći u prostorima zgrade na Centralnom groblju. Projekt vrijedan oko 2,5 mil. kn zadovoljavat će potrebe za kremiranjem ne samo Osijeka nego i šire okolice u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Uz učlanjenje u asocijaciju znamenitih groblja ASCE i planirani projekt obnove poznatog groblja sv. Ane – Šetnja kroz povijest Osijeka, značajno se ulaže u valorizaciju kulturne baštine, koja privlači sve veći broj posjetitelja, kazao je direktor Ostrički.

Potporu konferenciji dala je i Turistička zajednica grada Osijeka, čiji je direktor Saša Uranjek naglasio da su trendovi u turizmu upravo posjet grobljima, što pokazuju i njihova iskustva gdje se bilježi sve veći broj posjetitelja i iz prekomorskih zemalja. Sprega turizma i groblja neiskorišten je potencijal, gdje očekujemo značajna poboljšanja ulaganjem u infrastrukturu i digitalne tehnologije, zaključio je.

 

Koristimo kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge.