[IZVAN SNAGE] Preporuke za sigurno održavanje pogreba

Poštovani građani,

sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 04.05.2020. godine i Preporuka za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme epidemije covid-19 bolesti donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dana 04.05.2020. godine izvješćujemo Vas o novim mjerama.

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

Ograničava se broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

Obavijest o smrti (osmrtnica) i nadalje ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne.

Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje ovdje navedenih mjera.

Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

Ožalošćene osobe, članovi obitelji koji su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 omogućuje se dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe.

Takve osobe ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.

Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti masku za nos i usta.

Ukop moli članove obitelji ukoliko se nalaze u samoizolaciji da izbjegavaju dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj radi zaštite zdravlja drugih sudionika i zaposlenika Ukop-a.

Ulazak u odarnice (mrtvačnice) radi izražavanja sućuti obitelji i nadalje je zabranjen radi izbjegavanja osobnih kontakata i držanja razmaka od najmanje 1,5m.

Također Vas izvješćujemo kako vijence, svijeće i bukete za posljednji ispraćaj umrle osobe možete naručiti osobno u cvjećarnicama Ukop-a kao i prilikom ugovaranja pokopa u Uredu za pogrebne usluge Ukop d.o.o., putem web trgovine ili putem telefona:

  • Cvjećarnica Svete Ane – 031/372-234
  • Cvjećarnica Centra – 031/274-904
Koristimo kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge.