VEGETACIJA I KLIMATSKI UVJETI OMOGUĆILI NIKAD RANIJE LJETNO ODRŽAVANJE GROBALJA

Sva će groblja do Uskrsa biti pokošena i uređena

Nikada u povijesti Ukopa ljetno održavanje grobalja nije krenulo tako rano kao ove godine. Konkretno, 11. ožujka započela je košnja ukupno 60 hektara površine koliko je na svim gradskim i prigradskim grobljima. Rukovoditelj službe tehničkih poslova, groblja i krematorija Ukopa Domagoj Vinaj tako pojašnjava da je košnja započela gotovo tjedan dana ranije nego inače i to iz razloga što je vegetacija dovoljno zrela za košnju, a i klimatski uvjeti povoljni su.
Kvalitetni strojevi
– Svaki je datum početka različit, no kad se krene u ljetni režim održavanja grobalja, od proljeća do jeseni, ne stajemo! Nema stanke između krugova košnje i čim jedan završi, kreće drugi i tako do blagdana Svih Svetih radimo bez stanke, pojasnio je Vinaj, dodajući da je košnja, primjerice, na Centralnom groblju obavljena jednom, no uslijed potrebe krenuo je i drugi krug. Ista je situacija, po potrebi, i na preostalih 19 grobalja koliko ih održava Ukop i u planu je do jeseni desetak puta pokositi i urediti sva groblja u gradu i prigradskim naseljima. Zanimljiva je činjenica da nije vegetacija na svim grobljima jednaka pa se tako ne održava jednakom dinamikom.
Pomoću samohodnih kosilica te trimera i puhalica kvalitetne Stihl marke tako se krenulo od Centralnoga groblja gdje je travnate površine puno. No, nije to sve, jer košnja groblja, osim travnatih dijelova koji se obilaze samohodnim kosilicama, sadržava i sve ostale radove poput uklanjanja trave koja raste iz betona, trave na stazama, travnatih dijelova oko grobova i humki i dr. Direktor Vedran Novokmet ističe da je riječ o zahtjevnom poslu koji podrazumijeva i prepreke, a sve u svrhu što kvalitetnijeg održavanja i uklanjanja travnatih površina.
Zahtjevan posao
– Trava se oko grobova i humki uklanja pomoću trimera, no nakon toga potrebno ju je ispuhati pomoću puhalica, odnosno ukloniti je. Pritom treba voditi računa o tome da se ne oštete predmeti poput anđela ili vaza na spomenicima i na grobovima. Košnja grobalja zahtjevan je posao, puno kompleksniji nego što bi se činilo prosječnom građaninu, kazao je Novokmet, dodajući da građani katkad daju pritužbe zbog polijepljene trave na grobnim pločama, a što se događa uslijed vlage i rose. Djelatnici Ukopa to očiste u najvećoj mogućoj mjeri, a da se radi kvalitetno i temeljito dokazuje činjenica da je način na koji se groblja kose, baš kao i strojevi, potpuno istovjetni svim upravama grobalja u Hrvatskoj. Ukoliko se pokaže brži ili lakši način, Ukop će ga implementirati u svoju tvrtku, no za sada su raspoloživi strojevi, ali i sam način rada ono najbolje što se može vidjeti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj pa tako i u Osijeku.
– Velik postotak građana razumije i tolerira ako pronađu ostatke trave na grobovima, odnosno spomenicima i razumiju te toleriraju takve mogućnosti. Nama je žao kad se takvo što dogodi, no nema druge mogućnosti košnje od trenutne, naglašava direktor Novokmet. Inače, ako se i zamijeti veća vegetacija tijekom razdoblja od proljeća do jeseni, to ne znači da groblje neće biti pokošeno, već da će po tko zna koji put ponovo doći na red.
Sadnja, zalijevanje, podrezivanje…
Naime, građani obično zovu za groblje koje je tek u planu za košnju što stvara dojam da se ne kosi. Ipak, godinama građani razumiju problematiku i znaju da će, ukoliko je vegetacija nabujala, to groblje ponovo doći na red.
Dodajmo i da Ukop osim košnje, održava i zelenilo te obavlja poslove podrezivanja stabala, redovitog održavanja raznih biljnih vrsta i zalijevanje istih, ali i uklanjanja stabala po potrebi. Također, tu je i sadnja ukrasnih sadnica, jednom riječju, cjelokupno hortikulturno uređenje groblja. Treba naglasiti da se za uklanjanje stabala Ukop uvijek i obvezno savjetuje s Povjerenstvom Grada Osijeka za hortikulturno i krajobrazno uređenje grada. Prije potencijalnog rušenja stabla, obavljaju se predradnje poput fotografiranja i mjerenja kako bi se utvrdilo je li određeno stablo povoljno za rušenje. Tek nakon što Povjerenstvo odobri prijedlog, kreće se na rušenje.
.

Koristimo kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge.